Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi

30 Yaşına Gelmeden Önce Mutlaka Okumanız Gereken Kitaplar

Elbette, okumanın yaşının olmadığını hepimiz kabul ederiz. Ancak öyle kitaplar vardır ki onlar 30 yaşına gelmeden önce mutlaka okunması gereken kitaplar olarak nitelendirilir. Edebiyat tarihine oldukları kadar insanlığın bilincine de ciddi bir katkı sunmuş olan bu kitapları şimdi hep birlikte inceleyelim!

 

1.Savaş ve Barış – Lev Tolstoy

İnsanlık tarihi, çok uzun savaş dönemlerini yaşamış; dolayısıyla da insanoğlu bunlardan çeşitli dersler çıkarmıştır. Tolstoy gibi çağının çok ötesindeki bir yazar ise savaş ve barış gibi iki önemli kavramı dönemin şartlarını olanca kuvvetiyle hissettirerek yazdığı “Savaş ve Barış” isimli eseriyle hangi yaşta olursanız olun okunması gereken kitaplar arasında ilk sırayı alabilmiştir. Rusya ve Fransa arasındaki bitmek bilmeyen savaşın yanı sıra, karakterler arasında kurguladığı aşkla da barışı temsil eden bu kitap Napolyon dönemini ve dönemin Rusya’sını farklı kesimlerden karakterlerin yaşayışlarıyla başarılı bir şekilde yansıtmaktadır. Kitapta da söylenegeldiği gibi “Bugünün trajedisi, yarının zaferini hazırlar”. Siz de 30’lu yaşlarınızda imza atacağınız zaferleriniz öncesinde hayata çok farklı bir pencereden bakabilmek adına “Savaş ve Barış”ı mutlaka okuma listenizde en başta değerlendirmelisiniz.

 

2.Sineklerin Tanrısı – William Golding

Çocukluk çağlarımızda mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer alan Jules Verne’in pek çok yapıtı gibi “İki Yıl Okul Tatili” de en az bir kez elimizden geçmiştir. William Golding’in, adını dünya edebiyat tarihine silinmeyecek harflerle yazdıran kitap olan “Sineklerin Tanrısı” ise Jules Verne’in ütopyasındaki okul tatilinin bir hayli değişik versiyonu. Değişik ancak gerçekçi. Çünkü “Sineklerin Tanrısı” bizleri adayı keşfedip elbirliği ile hayatta kalmaya çalışan çocukların dünyasına değil; ıssız doğada tek başlarına kalan çocukların inşa ettikleri kast sistemine benzeyen, acımasız ve dönüşü olmayan eylemlerle dolu vahşi bir sistemin tam ortasına götürüp, orada bırakıyor. İşin doğrusu, bu açıdan baktığınız zaman da tam olarak hayatın kendisini anlatıyor. İnsanın en temel dürtüleri olan hâkimiyet kurma ve hayatta kalma güdülerini akıcı bir üslup ve çarpıcı olaylar zinciriyle inşa edilen inanılmaz bir kurguyla tadımlamak için “Sineklerin Tanrısı” ilk tercihiniz olmalıdır.

 

3.Bülbülü Öldürmek – Harper Lee

Hukuk sisteminin insanî boyutlarla olan izdüşümü, zaman zaman tartışmalara açılmıştır. Benzer şekilde ırkçılık da ezelden beri süregelmiş, insanlığın en büyük ayıplarından birisi olarak vicdanlarda kanayan bir yara gibidir. Harper Lee, ölümsüz eseri “Bülbülü Öldürmek” ile bu iki kavramı bir araya getirerek bizlere unutulmaz bir hayat dersi vermektedir. Her yaştan okur için okunması gereken kitaplar arasında gösterilen “Bülbülü Öldürmek”, onu henüz okumamış olan ve 30’lu yaşlarına doğru ilerleyen okuyucular için ilk fırsatta okunması gereken yapıtlar listesine terfi etmektedir. Pulitzer ödüllü bu yapıtta olaylar, bir çocuk kahraman olan Scout Finch’in gözünden anlatılmaktadır. Avukat Atticus Finch’in, üzerine bir suç atılan siyahi bir çiftçinin davasını üstlenmesi ile birlikte, yaşadıkları küçük kasabada başlayan çalkantılı günleri anlatan kitap hakkındaki en üzücü detay ise, yazarı Harper Lee’nin çocukken başından geçen gerçek bir olaydan uyarlanmış olmasıdır.

 

4.Simyacı – Paulo Coelho

Brezilyalı yazar Paulo Coelho’nun, Mevlana’nın Mesnevi’sindeki küçük bir öyküden yola çıkarak yazdığı bu kitap kısa zamanda dünya çapında okuyucu kitlesine sahip oldu ve neredeyse bir klasik hâlini aldı. İspanya’dan, Mısır piramitlerinin eteğindeki hazineyi aramaya giden Endülüslü bir çoban olan Santiago’nun öyküsünü anlatan “Simyacı”, herkesin kendisine zaman zaman sorduğu soruları Santiago’nun kılavuzluğunda cevaplayabilmesini sağlıyor. Mutluluğa nasıl sahip olunur? Kaderimize hâkim olabilir miyiz? Geleceğimizi nasıl şekillendiririz? Eminiz ki, 30’lu yaşlarına girmek için geri sayımda olan pek çok okuyucu bu soruları kendisine daha da şiddetli bir biçimde sormaktadır. İşte “Simyacı”, sizler için eşsiz ve mistik bir rehber olacak.

 

5.Gazap Üzümleri – John Steinbeck

Listemizdeki, “Bülbülü Öldürmek” sonrasında Pulitzer ödüllü ikinci kitap John Steinbeck’in yayımlandığı dönemde büyük tartışmalara yol açan eseri “Gazap Üzümleri”. Büyük buhran dönemi bütün dünyayı kasıp kavururken, kapitalizmin tarım alanında güç kazanması ve bu nedenle de açlığın, sefaletin pençesine düşerek evlerini terk etmek zorunda kalan işçi ailelerinin hayatına mercek tutan Steinbeck; 20. yüzyılın en büyük eserlerinden birisine imza atmıştır. Eser, günümüzde dâhi güncelliğini korumakta ve bu sayede her geçen gün yeni okuyucularına ulaşmaktadır. İnsanlık onuru, insanların direnme gücü, hüzne dönüşen sevinçler ve boşa çıkan umutları gerçekçi bir üslupla okura aktaran John Steinbeck’in perspektifinden “Gazap Üzümleri” kapitalizmi olanca gerçekliğiyle tanımak için ideal bir seçim olacaktır.

 

6.Hamlet – William Shakespeare

O meşhur tirat ile herkesin aklına kazınan “Hamlet” olmak veya olmamak kavramlarının da ötesini sorgulamakta, İngiliz edebiyatının olduğu kadar dünya edebiyatının da en önemli yapıtları arasında kabul edilmektedir. Shakespeare bu eserinde trajik bir intikamı anlatmaktadır. Babasını öldürerek annesiyle evlenen amcası Caludius’tan intikam almak için planlar yapan Hamlet’in hikâyesini okurken gerçeklikle delilik arasında gidip gelecek, ihanet ve ahlak gibi insanoğlunun ilk çağlardan bu yana kafasında soru işaretleri oluşturan kavramları gözden geçirecek ama en önemlisi çağları aşıp gelen şiirselliğin içinde Dünya’nın edebiyat ve sanatla nasıl şekillendiğini tecrübe edeceksiniz. 30’lu yaşlarınıza gelmiş veya gelmek üzere olun mutlaka okunması gereken kitaplar listenizde “Hamlet” yoksa listenizi gözden geçirme vaktiniz çoktan gelmiş demektir.

 

7.Denemeler – Michel de Montaigne

Hayatımız boyunca öyle anlar yaşarız ki, anlam vermekte zorlanabiliriz. Fikir yürütmekte güçlük çektiğimiz olaylarla karşı karşıya kalabilir, mantığını kavramakta zorlanacağımız durumların içine düşebiliriz. Güçlü bir sorgulama yeteneği ve farklı bir bakış açısı ararız. Montaigne, bizler için yüzyıllar öncesinden seslenmektedir oysa. “Denemeler” özellikle iş yaşamına iyiden iyiye atılan ve kariyerini şekillendiren, aşk hayatında ciddi adımlar atmanın arifesinde olan 30’lu yaşlardaki bireyler tarafından okunması gereken kitaplar arasında sarsılmaz bir yere sahiptir. Okumak konusunda kararsız kaldıysanız, kitaptan bir alıntıyı sizlerle paylaşmak isteriz: “Dikkat ederseniz en iyi işler, nasıl iş gördüklerini söylemekten aciz kimselerin elinden çıkar. Buna karşılık yaptıklarını çok iyi anlatan kişilerin ellerinden iyi iş çıktığı pek görülmemektedir.” Montaigne, tam olarak da sizin yapabileceğiniz bir tasviri ortaya koymamış mı? Şüphesiz ki “Denemeler”, hayatınıza dair detayları bulabileceğiniz bir başucu kitabıdır.

 

8.Yabancı – Albert Camus

Albert Camus’nun Nobel edebiyat ödülüne layık görülen başyapıtı “Yabancı”, yazarın aynı zamanda en çok dile çevrilen ve bütün dünyada en çok satan eseridir. Varoluşçuluk akımı üzerine kafa yorduran “Yabancı” ile dışarıdan duygusuz görünen bir kahramanın aldığı kararların ve davranışlarının her ne kadar tekdüze olduklarına dair sağlam kanıtlar içerseler de kendi içinde barındırdıkları derin anlamları keşfedeceksiniz. İnsanın ve dolaylı olarak insanlığın, iç dünyasına seyahat etmeye hazırsanız kitap formatındaki bu biletinizle yolculuğa başlayabilirsiniz. Ancak sizi uyarmak isteriz ki, bu yolculuk tek kitapla asla bitmez. 

 

30’lu yaşlarınıza gelmeden önce kitaplığınızda yer alması gereken, bazılarını tekrar tekrar okumaya doyamayacağınız bu eserleri Halk Kitabevi güvencesiyle şimdi sipariş verebilir ve kitaplar ile sarmalanmış bir yolculuk için ilk adımınızı atabilirsiniz.

 



Kapat