Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Analog ve Dijital Mimarlık Fotoğrafı - Halkkitabevi

Analog ve Dijital Mimarlık Fotoğrafı

Stok Kodu
9786257008082
Boyut
17x24
Sayfa Sayısı
304
Basım Yeri
İstanbul
Baskı
1
Basım Tarihi
2020-08
Resimleyen
a0630887dd8d40858d2cd23046add070
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
1. Hamur
Dili
Türkçe
9786257008082
767252
Analog ve Dijital Mimarlık Fotoğrafı
Analog ve Dijital Mimarlık Fotoğrafı
73.80

Türkiye'de “mimarlık ve fotoğraf” kavramlarını ilk kez bir araya getiren ve 33 yıl aralıksız olarak “Mimarlık Fotoğrafı” dersleri veren Prof.Dr. Reha Günay'ın Analog ve Dijital Mimarlık Fotoğrafı adlı yeni kitabı YEM Yayın tarafından yayımlandı.

Reha Günay, kitabında, temel fotoğraf bilgisine sahip olan ve fotoğrafa meraklı kişiler yanında mimar, iç mimar, şehir plancısı, arkeolog, peyzaj mimarı, endüstri ürünleri tasarımcısı, görsel iletişim tasarımcısı ve profesyonel çalışan fotoğrafçılar için,konunun teknik ve görsel yönlerini ayrıntılı bir biçimde anlatıyor.

Türkiye'de mimarlık fotoğrafı çekmenin bir uzmanlık alanı olarak tanımlanmasında çok büyük pay sahibi olan ve günümüzün bilindik mimarlık fotoğrafçılarının da hocası olarak nitelendirilebilecek, alanındaki en yetkin kişi olan Günay'ın, kitabı hazırlama gerekçesine yönelik düşünceleri şöyle:

“Henüz mimarlık fakültesinden yeni mezun biri olarak fotoğrafa ve arkeolojiye ilgi duyduğum yıllarda beni mimarlık fotoğrafına yönlendiren, başta ülkemizin saygın mimarları Turgut Cansever, Doğan Tekeli, Sami Sisa, Aydın Boysan'dan başlayarak; Sedat Gürel, Hayati Tabanlıoğlu, Emin Necip Uzman, Behruz Çinici, Birleşmiş Mimarlar, Mehmet Konuralp gibi mimarlar ve Gama, AEA, Gök, Koray gibi inşaat firmaları belgelemem için bana yapılarını emanet ettiler. (…..) Bir yandan fotoğrafın teknik sorunlarıyla uğraşırken, bir yandan da strüktür ve mekân konuları bilincimde iyice yerlerini almaya başladı. Bende oluşan sentezin Ağa Han Mimarlık Ödülleri Vakfı'nca değerlendirilmesiyle 1983-2004 yılları arasında İslam dünyasındaki bazı önemli yapıları belgeleme fırsatı buldum. Ayrıca kurucularından olduğum Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Fotoğraf Enstitüsü'nün 1979 yılında fotoğraf eğitimine başlaması ve bugün Fotoğraf Bölümü olarak gelişmesi sırasında 33 yıl aralıksız verdiğim “Mimarlık Fotoğrafı” dersleri, konunun teknik ve görsel yönlerini daha iyi anlamam ve anlatmam için beni hazırladı...

Bu kitaptaki bilgiler, temel fotoğraf bilgisine sahip olan, fotoğrafa meraklı kişiler yanında mimar, iç mimar, şehir plancısı, arkeolog, peyzaj mimarı, endüstri ürünleri tasarımcısı, görsel iletişim tasarımcısı ve profesyonel çalışan fotoğrafçılara hitap ediyor. Ülkemizde mimarlık sanatı hâlâ yaygın bir ortam bulamadığından mimarlık fotoğrafı da az sayıda, mimar veya yapımcı tarafından istenmektedir... Mimarlık fotoğrafı alanında çalışan çok az sayıda fotoğrafçı karşımıza çıkmaktadır. İyi bir mimarlık fotoğrafçısı olmak için çok yapı görmek, niteliğini sınamak, fonksiyon-form-strüktür özelliklerini kavramak, mekânları anlamak ve bunların mimarlık tarihi veya akımı içindeki yerini fark edebilmek gerekir. Bu saydığım bilgi birikimi zamana bağlı olarak gelişmektedir. Çalışmamda, okuyucuyu sıkmadan bu konulara değinmeye gayret ettim...”

Kapat