Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Artam Global Art - Design Dergisi Sayı: 47 - Halkkitabevi

Artam Global Art - Design Dergisi Sayı: 472018 Mart - Nisan

Stok Kodu
3990000029998
Boyut
1x1
Sayfa Sayısı
1
Basım Yeri
İstanbul
Baskı
1
Basım Tarihi
2018-03
Resimleyen
036d2fd8653d44e6bf45249aa4a45661
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
1. Hamur
Dili
Türkçe
3990000029998
735017
Artam Global Art - Design Dergisi Sayı: 47
Artam Global Art - Design Dergisi Sayı: 47 2018 Mart - Nisan
20.00

Uluslararası sanat dünyası bahar aylarında sergiler, fuarlar, müzayedeler ve sanat etkinlikleri ile renklenen bir döneme merhaba diyor. Yurtdışında toplumları dengeleyen, birleştiren, geliştiren ve onlara ilham veren sanata yönelik bu ilgiyi ülkemizde de görmek istiyoruz. Güzel sanatların bir millet için olan önemini Atatürk defalarca dile getirmiş; bu bağlamda, 1937 yılında Dolmabahçe Sarayı'nın bir bölümünü Resim Heykel Müzesi için tahsis etmesi sanatçılara verdiği değeri göstermiştir. Maalesef müzenin açılışının üzerinden günümüze kadar geçen 80 yıl boyunca aynı yerde saymaktayız. Özel sektör, vakıf ve kişisel koleksiyon girişimleri dışında devlet destekli hiçbir plastik sanatlar müzesi kurulmamıştır. Mevcut Resim Heykel Müzesi'nin bile tekrar gezilebilir hale getirilmesi 10 seneyi aşkın süredir bekleniyor. Binlerce müzesi olan büyük dünya devletleri göz önüne alındığında müzelerin bir ülkenin gelişmişliğini gösteren en net ve tartışmasız yapılar olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır. Az sayıda müzeye sahip Ortadoğu ülkeleri bu durumun yakın zamanda farkına varmışlar ve müze yatırımları ile ülkemizin önüne geçmişlerdir. Biz ise elimizdeki hazineyi dünyaya tanıtmakta zorlanıyoruz. Sanatın ve kültürün tüm topluma yayılması, Türk sanatçılarının hak ettikleri değerlere ulaşması ve ülkemizdeki sanat piyasasının dünya sanat piyasaları ile bütünleşmesini hedefleyen bir dergi olarak devlet programlarında yeni müzeler, yurtdışı sergileri, sanatçı tanıtımları ve destek fonları görmek istiyoruz. Sınırlı sayıdaki özel müzelerimiz ve ileri görüşlü koleksiyonerlerimizin sanata gönülden destek veriyor olması sayesinde büyümeye başlayan bir sanat çevremiz var. 14 yıldır toplumsal anlamda ülkemize büyük değer katan İstanbul Modern, çağdaş ve modern Türk sanatının tanıtımına getirdiği yenilikçi yaklaşımlar ile ülkemiz sanatçılarının dünyada hak ettikleri saygıyı görmesini sağlıyor. Bu müzenin açılması fuarlardan müzayedelere, sanat fonlarından sponsorluklara kadar çağdaş sanatın her alanına katkıda bulundu. Pera, Sakıp Sabancı Müzesi, Arkas, Arter, Elgiz, Baksı ve geçtiğimiz günlerde Eskişehir'de temeli atılan OMM-Odunpazarı Modern Sanat Müzesi gibi özel girişimler sayesinde nefes alabilen sanat dünyamızın devlet destekli uzun vadeli sanat projelerine olan ihtiyacını bir kez daha yineliyoruz.

Mart ve nisan aylarında ziyaret edilebilecek uluslararası fuarlar arasında BADA, Art Dubai, Art Basel Hong Kong, Art Brüksel, Art Paris, Volta New York, The Armory Show ve Scope New York ilk sırada yer alıyor. Türkiye'de ise Sakıp Sabancı Müzesi “Boğaziçi'nde Bir Hanedan: Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi'nin İzleri Atlı Köşk'te” sergisi ile Kavalalı Mehmed Ali Paşa Hanedanı'nın Osmanlı ve Türkiye kültür-sanat dünyasındaki yerine odaklanırken, Pera Müzesi 70. yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni mercek altına alıyor. Arter'de Can Aytekin'in “Boş Ev” ve Ali Mahmut Demirel'in “Ada” isimli sergileri açılırken; Borusan Contemporary'de New Museum işbirliği ile gerçekleştirilen “Mika Tajima: Esir” isimli sergi ile Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'nda yer alan eserlerden oluşan “Alacakaranlık Sergisi” sanat takipçileriyle buluşuyor.

Prof. Dr. Ali Akay bu sayıda okuyucularımız için ünlü sanatçı Sarkis'in Nathalie Obadia Galeri'de gerçekleştirilen 3. sergisini yorumlarken, Fırat Arapoğlu post-modern sanatın kısa tarihini aktarıyor. Yusuf Taktak, usta ressam Adnan Çoker ile olan deneyimlerini paylaşırken; Kemal İz çağdaş sanat piyasasının genel görünümünü inceliyor.

Büşra Hasboyacı Venedik Peggy Guggenheim Müzesi Direktörü ve Peggy Guggenheim'ın torunu Karole Vail ile Peggy Guggenheim'ın modern sanat tarihindeki yeri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. New York'ta düzenlenen en kapsamlı sanat fuarı The Armory Show'un direktörü Nicole Berry fuarda bu yıl gerçekleştirilecek olan yenilikleri anlattı. 2011 yılından bu yana Art Paris Sanat Fuarı'nın direktörlüğünü yürüten Guillaume Piens, Borusan Holding Ceo'su Agah Uğur ve Banu Çarmıklı ile değerli okuyucularımız için gerçekleştirdiğimiz röportajları sayfalarımızda bulabilirsiniz. Sanatsal üretiminin yanı sıra eğitimci kimliğiyle de Türk sanatına yön veren öncü isimlerden biri olan Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan ile kendi kurduğu İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi'nde görüştük. Çalışmalarını Minimalizm ve Arte Povera çerçevesinde üreten usta heykeltıraş Osman Dinç, Pi Artworks Istanbul'da açılacak “Balmumu Arıların Alın Teridir” isimli yeni sergisine dair sorularımızı yanıtladı.

Dünyanın en prestijli ödüllerinden RIBA sahibi mimar ve tasarımcı Rabih Hage'nin koleksiyoner bir aile için tasarladığı Holland Park projesini ve aralarında Tony Cragg, Adam Fuss, Tony Tasset, Andy Warhol ve Richard Phillips gibi sanatçıların eserlerinin yer verildiği oldukça geniş bir sanat koleksiyonuna sahip Dallas'ta bulunan The Joule isimli oteli mekan sayfalarımızda bulabilirsiniz. Tasarım bölümünde ise Maison & Objet Fuarı'ndan bu yıl sizler için seçtiğimiz 2018 tasarımları yer alıyor.

Barış, huzur ve sanatla dopdolu bir ilkbahar geçirmeniz dileğiyle.

- Olgaç Artam

Kapat