Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Bu işlem için üye girişi yapmanız gerekiyor
Didar-ı Hürriyet: Kartpostallarla İkinci Meşrutiyet (1908-1913) - Halk

Didar-ı Hürriyet: Kartpostallarla İkinci Meşrutiyet (1908-1913)

Stok Kodu
9789756857595
Boyut
14x20
Sayfa Sayısı
409
Resimleyen
f5e3acf75e0f4b09ad3f764cb1868d01
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
1. Hamur
Dili
Türkçe
9789756857595
647924
Didar-ı Hürriyet: Kartpostallarla İkinci Meşrutiyet (1908-1913)
Didar-ı Hürriyet: Kartpostallarla İkinci Meşrutiyet (1908-1913)
51.34

Tarihimizin çok önemli bir dönemine ışık tutan, Osmanlı Devleti'nin geçen yüzyılın başında toplumsal değişimleri o dönemin siyasal olaylarını, bu olayların içinde yer alan kişileri, partileri, cemiyetleri vb. kuruluşları değişen toplumsal yapı ve buna paralel olarak biçimlenen düşünce akımları içinde değerlendirilen bu çalışmanın en önemli ve çarpıcı yanı, tüm bu olguları dönemin kartpostallarıyla birlikte adeta ''canlandırarak'' çok değişik ve alışılmışın dışında bir sosyal tarih çerçevesi içinde sunmasıdır.

Yazar bunu yaparken; bir yandan titiz, özenli ve yoğun bir araştırmayla olguları değerlendirmiş, toplumumuzu bugün de etkileyen düşünce akımlarının ışığında olayları değişik yanlarıyla ele almış, yerleşik bazı önyargıları eleştiri süzgecinden geçirirken resmi görüşlerin dışına çıkmış diğer yandan metni destekleyen kartpostalların sunulmasında neredeyse bir ''puzzle''ın parçalarının birleştirilmesi gibi bir yöntemden hareketle sonucu okurla paylaşmayı amaçlamıştır.

Didar-ı Hürriyet bu yanıyla bugüne kadar gördüğümüz biçimleriyle eski kartpostalların temel bir öge olarak sunulduğu bir albüm ya da katalog çalışması değildir. Tam tersine bu değerli çalışma, araştırma metini ile belge niteliğine sahip kartpostalların olağanüstü bir uyumla birbirini tamamladığı bir ''sosyal tarih belgeseli'' olarak kendini göstermekte ve tarih yazınımızda bir ''ilk''în başarılı örneği olmaktadır.

Didar-ı Hürriyet, bir başka yanıyla bugün de tartışa geldiğimiz Batıcılık, Laiklik, İslamcılık vb. birçok sorunun kaynağı üzerine düşünmemize, yeniden değerlendirmemize, bazı şeyleri başa dönüp sorgulayarak, irdelememize imkan sağlayan bir çalışma olarak da dikkati çekiyor.

Kitapta yer alan 400'e yakın kartpostalın neredeyse üçte ikisi, J. Ludwigsohn, Max Fruchtermann, Zellich Kardeşler, E. P. Rochat, Römmler - Jonas Dresden, M.J.C, Georges Papantione, Horticole de Therapia, Salut de Constantinople, Bon Marche ve başka editörlerin o dönemde çıkardıkları nadir örneklerden oluşuyor.

 

Kapat