Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi

Dünya Klasiklerinden En Çok Okunan Kitaplar

Dünya klasikleri, yazıldıkları dönemlerin gerçekliklerine ışık tutmalarının yanı sıra tarih boyunca güncelliğini koruyacak nitelikli birer edebi yapıttır. Bu sebepledir ki en çok okunan kitaplar arasında mutlaka dünya klasiklerinden izler bulunur. Ancak bu listenin tamamı, dünya klasiklerinden oluşuyor. Huzurlarınızda, en çok okunan dünya klasikleri listesi!

 

1. İki Şehrin Hikâyesi – Charles Dickens

‘Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü’ girizgâhı ile akıllara kazınan, Charles Dickens’ın ölümsüz eseri “İki Şehrin Hikâyesi” çarpıcı bir öyküyü okuyuculara sunuyor. Bastille zindanına hapsedilen ancak bu zindandan kurtulan Doktor Manette, İngiltere’ye gönderdiği kızıyla 18 yıldan sonra buluşur. Londra’da yepyeni bir hayat kuran Manette ve kızının öyküsü, Paris’te baş gösteren devrim hareketleriyle çalkantılı bir evreye geçiyor. Her iki şehir de karanlığı ve aydınlığı aynı ölçüde, umut ve hüznü de beraberinde yaşamaya başlıyor. 

 

2. Notre Dame’ın Kamburu – Victor Hugo

Çizgi romandan çizgi filme filmden tiyatroya dek pek çok farklı sanat dalına uyarlanan, Victor Hugo’nun çağının ötesine seslenen eseri “Notre Dame’ın Kamburu” Dünya klasiklerinden en çok okunan kitaplar arasında yer almaya hak kazanmıştır. Fransa’daki krallık döneminin en karanlık günlerini olanca gerçekliğiyle yansıtan eserde Hugo, insanların hayatında kaderin nasıl bir yere sahip olduğunu ve yoksulluğa rağmen kaybedilmeyen insani değerleri ortaya koymuştur.

 

3. Oblomov – Ivan Gonçarov

Rus edebiyatında okuduğunuz bütün karakterleri unutun. Gonçarov’un kaleminden hayat bulan Oblomov, hem klasik karakterleri andıran bir tipe sahip hem de Don Kişot benzeri bir uçuk kaçık yapısı var. Zamanına, etrafına sıkı sıkıya bağlı bir karakter olan Oblomov, baştan aşağı eski Rus insanlarını ve hatta bütün Doğuluları başarıyla temsil etmektedir. Oblomov o kadar güçlü ve unutulmayacak bir karakterdir ki, herhangi bir Dünya klasikleri listesi Ivan Gonçarov’un bu eseri olmadıkça eksik kabul edilmelidir.

 

4. Babalar ve Oğullar – Ivan Turgenyev

Kuşak çatışması kavramını bilmeyen yoktur. Kuşak çatışmasından mustarip olmayan da oldukça azdır. Ivan Turgenyev, “Babalar ve Oğullar” kitabında kuşak çatışması kavramını bütün çarpıcılığıyla ortaya koymuştur. Nikolay Petroviç Kirsanov’un, üniversiteyi bitiren oğlu Arkadiy ve onun tanıştırdığı arkadaşı Bazarov arasında kurulan bu hikâyede doğa bilimleri temele alınarak kırsal kökenli bireyler ile kent kökenli aydınların arasındaki gerginlik, nesiller arasındaki yaklaşım farklılığı ve pek çok beynelmilel tema işlenmiştir.

 

5. Yaşlı Adam ve Deniz – Ernest Hemingway

Ernest Hemingway’in kısa ama kısa olduğu kadar da etkileyici bir yapıtı olan “Yaşlı Adam ve Deniz”, yazarın hayattayken yayımlanan son önemli eseridir. Dünya klasikleri listesi için vazgeçilmeyecek yapıtlardan birisi olan bu kitap 1953 yılında Pulitzer ödülünü, 1954 yılında ise Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır. Hikâyenin başkahramanı Kübalı balıkçı Santiago 84 gün boyunca balık tutamaz. Bu şanssızlığı nedeniyle çırağının ailesi, çırağını başka balıkçılara yönlendirmiştir. Santiago’nun canına tak eden bu şanssızlık silsilesi, balıkçının Körfez akıntısında büyük Merlin balığı ile karşılaşmasına kadar devam eder… Hikâyenin devamı, Hemingway’in inanılması güç sadelikteki üslubuyla su gibi akıp gidecektir.

 

6. Vadideki Zambak – Honore de Balzac

Dünya klasiklerinden bahsettiğimiz zaman, en çok okunan kitaplar arasında yer alan “Vadideki Zambak” eserini es geçemeyiz. Balzac’ın bu ölümsüz eseri, 19. yüzyıl Fransız yazınının iki dev yönelimi olarak gösterilen romantizm ve gerçekçilik akımlarının kesiştiği müthiş bir yapıttır. Aşkın kazandığı derin gerçeklik ve dönemin toplumsal şartlarının özenli yansımalarıyla “Vadideki Zambak” tarihin en önemli aşk romanlarından birisidir.

 

7. Aşk ve Gurur – Jane Austen

Konu aşk olunca, Jane Austen’ın “Aşk ve Gurur” kitabına değinmeden geçmek olmaz. Üstelik dönemin katı ahlaki yargıları nedeniyle romanlarını takma isimle yayımlayan Jane Austen’ın pek çok engellerle karşılaşan, farklı sınıflardan gelen iki gencin eşsiz aşkının öyküsü olan bu yapıt, Dünya klasikleri arasında farklı sanat eserlerine ilham kaynağı olması bakımından da önemli bir yere sahiptir. Austen’ın naif ama bir o kadar da çarpıcı kaleminin en net örneği “Aşk ve Gurur” kitabıdır.

 

8. Madam Bovary – Gustave Flaubert

Kadın – erkek ilişkileri denilince akla gelen ilk kitaplardan birisi olan “Madam Bovary”; yayımlandığı 1856 yılından bu yana önemini bir an bile yitirmemiştir. Gustave Flaubert’in, yaşadığı sıkıcı taşra hayatının sıradanlığından kaçmak için sınırlarını zorlayan karakteri Madam Bovary, dönemin gazetelerinde tefrika olarak yayımlandığında müstehcen sahneleri nedeniyle yazarının soruşturma geçirmesine neden olmuştur. Realizm akımının ilk ve en önemli örnekleri arasında kabul edilen bu eser, psikolojide tatminsizlik ve memnuniyetsizlik anlamlarına gelen bovarizm akımına da isim vermiştir.

 

9. Faust – Johann Wolfgang von Goethe

Gezgin bir hokkabaz, bilinmeyenleri öğrenmek ve büyü ilmine vakıf olmak için ne kadar ileri gidebilir? Goethe’nin “Faust” kitabında, Mephistopheles isimli şeytana ruhunu satan hokkabaz karakterimiz bunun cevabını oldukça net biçimde vermiştir. Dünya klasikleri listesi söz konusu olduğunda, Goethe’nin 60 yıl boyunca üzerinde uğraştığı ve pek çok farklı sanat dalında da uyarlamalarına rastladığımız “Faust”a yer vermemek olmaz. Zira bu kitap, yazarın bütün ahlaki, felsefi ve sanatsal gelişiminin de gün ışığı kadar berrak bir belgesi olma niteliğindedir.

 

10. Robinson Crusoe – Daniel Defoe

Issız bir adaya düşerseniz yanınıza almanız gereken üç şeyin ne olduğunu bilmiyoruz ama Robinson Crusoe’yu okumuş bir şekilde ıssız adaya düşmeniz hâlinde hayatta kalma konusunda birkaç adım önde olduğunuza garanti verebiliriz. Daniel Defoe’nin unutulmaz karakteri Robinson Crusoe’yu bu kadar önemli yapan, ıssız ve vahşi doğadaki hayatta kalma hikâyesinin çarpıcılığından ziyade bu hikâyenin anlatılışındaki ustalıktır. Defoe’nin sade ama güçlü kalemi, bu kitabın tarihin bütün dönemlerinde en çok okunan kitaplar arasında yerini almasını sağlamıştır.

 

11. Yüzbaşının Kızı – Aleksandr Sergenyeviç Puşkin

Dönemin gerçeklerinden bağımsız bir aşk hikâyesi elbette düşünülemezdi. Puşkin de “Yüzbaşının Kızı” ile arka plana aldığı Pugaçov ayaklanmasını olanca gerçekliğiyle anlatırken ön planda askerliğini yapmak için geldiği Orenburg’da Yüzbaşı Mironov’un kızı olan Maşa’ya âşık olan Pyotr Grinyov’un öyküsünü aktarmaktadır. Dönemin edebi geleneklerinin yanı sıra tarihsel roman kavramına Puşkin’in kazandırdığı simetri, ikna edicilik ve denge unsurlarının emarelerini ilk kez bu kitapta görmekteyiz. 

 

12. Ana – Maksim Gorki

Kendisini sürekli döven kocasının ölümü sonrası oğlu Pavel ile baş başa bir hayat sürmeye başlayan Pelageya, ya da Gorki’nin deyimiyle “Ana”, bir süre sonra oğlunun, yaşadıkları kasabadaki gençlerden farklı olduğunu fark eder. Yaşıtları gibi kavgacı ve geçimsiz olmayan, olgun bir kişiliğe sahip olan Pavel’in eve doldurduğu kitaplar sonrasında Ana oğlunun gizli hayatını merak edecektir. Oğlu, anasını ezilen köylü, işçi sınıfının burjuva kesimle çatışmasıyla tanıştırdıktan sonra Dünya klasikleri arasında yer alan bu eşsiz yapıttaki asıl hikâye başlar…

 

“Kitap oku”, “Yeni kitaplar keşfet” ve buna benzer pek çok öneriyle kapısını çaldığınız dostlarınız, akrabalarınız veya sosyal çevrenizdeki diğer insanlar için en ideal hediye; onları dünyanın eşi benzeri zor bulunan klasikleriyle tanıştırmaktır. Siz de şimdi dünya klasikleri arasından ister kendinize isterseniz bu büyüleyici dünyaya adım atmasını istediğiniz kişilere kitaplar seçebilir, dünya edebiyatına yön vermiş yazarlarla tanışabilirsiniz.

 



Kapat