Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Germiyanoğulları Beyliğinin Mimari Eserleri - Halkkitabevi

Germiyanoğulları Beyliğinin Mimari Eserleri

Stok Kodu
9789751618955
Boyut
16x24
Sayfa Sayısı
670
Basım Yeri
Ankara
Baskı
1
Basım Tarihi
2006
Resimleyen
0c6ac88afeb4445fb3a61e9145a71af8
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
1. Hamur
Dili
Türkçe
9789751618955
691065
Germiyanoğulları Beyliğinin Mimari Eserleri
Germiyanoğulları Beyliğinin Mimari Eserleri
17.93

Beylikler devri eserlerinin -zamanın acımasız yıpratıcılığı da dikkate alınarak- değişik boyutlu araştırma ve projeler kapsamında envanterlerinin çıkarılması ve tescillerinin yapılması şarttır. Bunun için sistematik yüzey araştırmaları, arşiv taramaları, arkeolojik kazılar ve lisansüstü tez çalışmaları anlamlı sonuçlar ortaya koyacaktır. Gerçekten de bizim Germiyanoğulları beyliğinin mimarî eserleri üzerine yaptığımız araştırma, söz konusu beyliğin dönemine ait, şimdiye kadar bilinmeyen yapıların varlığını göstermiştir. Bundan hareketle, diğer beylikler hakkında yapılacak araştırmaların da benzer verimli sonuçlar sağlayacağını sanıyorum.

"Germiyanoğulları Beyliğinin Mimarî Eserleri" konulu çalışmamız 1990 yılında tamamlanmıştır. Elinizdeki kitap esas olarak bu çalışmayı ihtiva etmektedir. Fakat araştırmanın tamamlanışı ile basımına girişilen tarihe kadar geçen sürede; konuyla ilgili olarak hem tarafımızdan birkaç makale yayınlandı; hem de diğer araştırıcıların doğrudan ya da dolaylı olarak çalışmamızı ilgilendiren araştırma ve yayınları oldu. Bunlar bibliyografyaya ilâve edildi. Bu arada Kütahya'daki Yeni Hamam'da yapılan kurtarma kazısı, söz konusu yapıyla ilgili kısmı yeniden gözden geçirmemizi gerekli kıldı. Diğer yandan metin, şimdiki birikimlerimiz ışığında tekrar gözden geçirilerek, dikkatten kaçmış kusurlar giderilip, ifadeler olgunlaştırılarak baskıya hazır hale getirildi.

Anadolu Türk mimari tarihin Selçuklu ve Osmanlı devirleri hakkında birçok şey gün ışığına çıkarılmış olmakla birlikte; bu iki dönem arasında bir geçiş aşaması gibi duran "Beylikler Devri" için bunu iddia etmek güçtür. Selçuklu devletinin çöküş yıllarından itibaren Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde teşekkül eden irili-ufaklı beyliklerin, şehirlerden köylere ve hatta bugün terkedilmiş bulunan mevkilere kadar dağınık bir alanda yer alan eserlerin tam bir kataloğu çıkarabilmiş değildir.

Germiyanoğulları beyliğinin mimari eserlerini tespit etmek maksadıyla yaptığımız saha araştırmalarında bu hususa bizzat şahit olduk.

Kapat