Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 344 Mart 2019 - Halkkitabevi

İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 344 Mart 2019

Stok Kodu
3990000096866
Boyut
19x27
Sayfa Sayısı
64
Basım Yeri
İstanbul
Baskı
1
Basım Tarihi
2019-03
Resimleyen
e27f6b2be1aa49098db7b5d5b9e552ce
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe
70,00TL
%25 İNDİRİM
52,50TL
Taksitli fiyat : 9 x 6,42TL
Stokta var
3990000096866
669336
İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 344 Mart 2019
İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 344 Mart 2019
52.50

1 F. Nurten Ergen – Kehribar (Şiir)

2 Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği:Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 33

Antropontoloji ya da insan-varlıkbilgisinin anasavlarından biri, insanın kendi dışına çıkabilmesinde, kendisine dışarıdan baka­bilmesinde özetlenir. Bu aynı zamanda insanın kendisine mesafe koyabilmesi ya da mesafe kazanabilmesi anlamına da gelir. İn­san diğer canlılardan farklı olarak, kendisini mercek altına alır, kendisini anlamaya çalı­şır ve elbette bütün bu çabaları onu "insan” kılar; bu çabaları "insanca” gösterir. Tam da burada sormak gerekir: Tüm bu çabalamaların ardında ne vardır?

7 Sevinç Keremoğlu –“Elveda Lokantası” (Şiir)

8 Recep Çitikbel – Yarın Yarın Estetik İnceleme (2)

Karakterlerin koşullandırılarak, durum bil­dirme, yargıda bulunma, olabilecek olanları öngörmede mutlaklaştırma; bu, vb. nesne­ler, koşullandırılan karakterlerin, nedensel bağları olmayan, nesnelerin birliği içinde, doğru gösterilmeyen sorunu şöyle aktarıyor, karakter ağzıyla: “Doğan içini çekti. Solcular arasında aptallar çıkabilir” dedi. “Ne demiş­tin? Akılsız solcu gördüğüm oldu ama, akıllı sağcıya hiç rastlamadım, dememiş miydin vaktiyle?”

13 Prof. Dr. Coşkun Özdemir – Kadınlar Günü

Bir gün gelecek kadınlar günü kutlama­sı yapmayacağız. Buna gerek kalmayacak. Kadınlarımız hak ettikleri, layık oldukları yer­de olacaklar. Kadını ikinci plana erkeğin ge­risine koyan törelerimiz geleneklerimiz ve yanlış din yorumlarını geride bırakacağız.

15 Zühre Nilay – Babamın Ülkesindeyim (Şiir)

16 Yusuf Çotuksöken – İlkellik Üzerine (Deneme)

Günlük yaşamın neresine, hangi top­lumsal kesime yakından baksanız, değişik ilkellik örnekleriyle karşılaşıyorsunuz. Do­ğallıkla da rahatsız oluyorsunuz, kendinizi de sorumlu olarak duyumsuyor, üzerinde düşünmeye başlıyorsunuz. Uygarlık ne denli gelişse de, ilkelliklerimizden tümüyle sıyrılmamız pek olanaklı olamıyor nedense, diyorsunuz...

18 Turgut A. Karabekir – Kültür ve Ötesi

Bir toplumun kültürü onun hem mânevi, hem maddî değerlerinden ve coğrafik koşullarından oluşur ve etkilenir. Dolayısıyla da, zamanla onunla kimliğini kazanır. Bazı toplumlarda da, gerek maddî değerlerinin, mânevi değerlerinden hızlı ilerlemesi, gerek kültür emperyalizmine mâruz kalmasından ötürü, yozlaşma olagelir. Bizim toplumumuz bunlardan birisidir.

21 Güldane Bulut–Neyleyim (Şiir)

22 Berrin Taş – Hep Yolda

25 Ocak 2019

Dün Refik Durbaş şiirleri okuduk...

Ülkemin şairleri direnmeyi güzellemiş­ler. Direnen şiirin güçlü bir birikimi var. Bu birikim gençlerde ağırlık yaratabiliyor. Yıllar yılı aynı sözcüklerle direnmenin şarkısını söylemiş şairlerin ağırlığı gençleri korku­tuyor. Bu nedenle kendi yapabileceklerinin ardına düşmek yerine direnen şiire, toplumunu insanını şakıyan şiire benzememek adına süslü sözcüklerin ardına sığınabiliyor­lar. Bu duruma şiir yolculuğunu yanlış yöne çevirmek denir.

28 İsmet Alıcı – Siz Ne Anlarsınız Aşktan (Şiir)

29 Gülay Yeşilipek – İnsancıl’ın Üretken Kadınları

İnsancıl Atölyesi çalışmalarında şiir, öykü, deneme türünde yapıtlar üreten arkadaşlarımız içinde üretkenlik bakımından kadınlar başı çekiyor.

30 Nurşen Aydoğan – Tarihsel Süreci İçinde Anadolu’da, Türkiye’de Kadının Durumu (1)

Eski Bronz Çağlarındaki Anadolu’daki ka­dın hakkında yeterince bilgimiz olmamasına karşın, kadınların mezar buluntuları, süs, ziynet, dini amuletleri, gibi malzemelerden (maden, kemik, taş türleri) kutsal anlam taşı­yan figürlerden, yazılı belgelerin olmadığı bu çağlarda da kadının Anadolu toplumunda ön planda yer aldığı sonucuna varmaktayız di­yor Muhibbe Darga. Kayseri-Kültepe’de Ka­niş Karumu (Pazarı) kazılarındaki 10.000’i aşkın tabletin çözümlenmesiyle, yalnız Asur’lu tüccarların ticari anlaşmalarını değil, o dönemdeki kadının yerini de öğreniriz.

34 Hüray Kılıç - Simgeden Özneye Kadın

Kadının varolma savaşı, mücadelesi ta­rihsel bir anlam taşır. İkincil konuma itilmesi Adem ve Havva’ya kadar uzanır. Bu eşit­sizliğe başkaldırı bir efsane olarak Lilith’i gösteriyorsa da yakın bir geçmişe tarihlenir.

37 Sadife İlen – Kadınların Ekonomik Özgürlüğü

Kadınların çalışmak istediklerinde koca­sından izin alması gerektiği günleri anımsadıkça tüylerim diken diken olur. Kadının çalışmak için kocasından izin alması zorun­luluğu, 4 Nisan 1926 yılında yayımlanıp 4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi’nin 159. maddesine dayanıyordu.

42 Deniz Saraç – “Cebeli Atlas”tan Yükselen Bir KadınDjamila Bouhired

Djamila Bouhired (Cemile Buhayrad) 20. yüzyılın öne çıkan kadın özgürlük savaşçısıdır. Ancak nedense bu uluslararası kadın kahramanla ilgili çok az şey bilinmektedir. Cezayir’in bağımsızlık mücadelesindeki rolü oldukça önemli olmasına karşın üzerinde pek durulmaz. Bu yazı eril tarihin unuttur­maya çalıştığı, idamın kıyısından dönen bir devrimciyi, Cezayirli Djamilia Bouhiredı anma ve anımsatma yazısıdır.

45 Ekrem Ekşi – Sümer Dilinde Tarihi Başlatmak (Şiir)

46 Taner Demir – Nedim (Öykü)

Anası küçük oğlu Nedim’i kahveye, ba­basını eve çağırsın diye yollamıştı. O gün hep beraber bostana gidip dut silkeleyecek­lerdi. Nedim kahveye yaklaştığında, bahçesinde çıkan kavgayı gördü. Köylüler, şeker parçası üzerinde çoklaşan karıncalar gibi üst üste binmişlerdi. Yumruklar kalkıp kal­kıp iniyordu. Küfürler, bağrışmalar kulağına kadar geldi.

51 Bize Gelenler

52 Beyazıt Kahraman – Tekin SönmezDil, Felsefe ve Çeviri Ödülleri

Tekin Sönmez adına düzenlenen “Dil, Felsefe, Çeviri Ödülü” 2017 yılında Sıla Okur’a verildi. Bu konuda Sıla Okur’la bir söyleşi yaptık.

55 Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi

28 Ocak Pazartesi

Marks’ın Kapital’i üstüne bir kitap yazma­yı düşünmüştüm. Başladım bile diyebili­rim. Kapital’in doğru dürüst okunmadığını sanıyorum. Benim amacım Kapital’i kolaylaştırmak. “Kolaylaştırmada” sorunlar çıktı. Şöyle, Marks’la Hegel’in düşüncesinin ta­ban tabana zıt olduğunu söyledim.

Yazdıklarımı daha sonra okudukta şunu gördüm. Diyalektik mantık’ın kategorilerinden söz etmemişim.

Kapat