Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Arama için en az 3 karakter girmelisiniz.
İş Hukukunda Arabuluculuk Anlaşma Belgesi Hukuki Mahiyeti ve Geçersizl

İş Hukukunda Arabuluculuk Anlaşma Belgesi Hukuki Mahiyeti ve Geçersizliği

Stok Kodu
9786052647820
Boyut
16x24
Sayfa Sayısı
165
Baskı
1
Basım Tarihi
2024-04
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
300,00TL
Taksitli fiyat : 9 x 36,67TL
Stokta var
9786052647820
977249
İş Hukukunda Arabuluculuk Anlaşma Belgesi Hukuki Mahiyeti ve Geçersizliği
İş Hukukunda Arabuluculuk Anlaşma Belgesi Hukuki Mahiyeti ve Geçersizliği
300.00

Arabuluculuğun alternatif çözüm yolu olduğu, arabuluculuk kavramı, Dünya’da ve Türkiye’de gelişimi ve anayasa karşısındaki durumu; arabulucu tanımı, hak ve yükümlülükleri, görevleri izah edilerek arabuluculuğun gizlilik, gönüllülük, eşitlik ilkelerine dayandığı ilk bölümde anlatılmıştır. Bununla birlikte Bireysel İş Hukukuna konu hangi uyuşmazlıkların zorunlu arabuluculuk kapsamında olduğu, zorunlu arabuluculuk sürecinin başlaması, müzakere yapılması ve sonuçlandırılması da izah edilmiştir. Arabuluculuk sonunda yapılan anlaşmanın mahiyeti ve önemi izah edilmiştir. Dava şartı arabuluculuk olan zorunlu arabuluculuğun iş hukuk uyuşmazlıkları kapsamında değerlendirilmesi yapılmıştır.

Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, işçi işveren uyuşmazlığı neticesinde arabuluculuk süreci sonucunda tarafların anlaşma halinde anlaşma belgesinin düzenleneceği, anlaşma belgesinin tarafların irade- sini yansıttığı, anlaşma belgesinin sözleşmesel niteliği, sulh ibra ve ikale sözleşmesi ile benzerliği ve farklı yönleri izah edilerek anlaşma belgesinin düzenlenmesi halinde anlaşılan hususlarda dava açılamayacağı izah edilmiştir. Bununla birlikte anlaşma belgesinin ilam niteliğine bürünmesi, anlaşılan hususlarda dava açma yasağının olması ve benzer özellikler içeren Avukatlık Kanunu’nun 35/ A maddesi ile karşılaştırılmasına da değinilmiştir.

Arabuluculuk süreci sonucunda düzenlenen anlaşma belgesinin geçersizliği anlatılmak istenmiştir. Anlaşma belgesinin geçersizliğinden bahsedilirken irade sakatlıklarına önem verilmiş ve irade sakatlıklarından hata hile(aldatma) ikrah(korkutma) ve gabin(aşırı yararlanma) konuları üzerinde durulmuştur. Nitekim anlaşma belgesi ile öngörülen dava açma yasağına rağmen anlaşılan hususlara ilişkin irade sakatlıklarının öne sürülmesine engel yoktur. Bu nedenle iptal davaları ve hak düşürücü süre üzerinde durulmuş ve uygulamaya ilişkin kararlarına yer verilmiştir. Son olarak anlaşma belgesinin sahteliğinden bahsedilerek anlaşma belgesinin geçersizliğine ilişkin uygulamada yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirme yapılmıştır.

Kapat