Köy Kanunu IşığındaKöy-Mahalle Yönetimi ve Muhtarlık Kurumu

KÖY KANUNU IŞIĞINDA
KÖY-MAHALLE YÖNETİMİ VE MUHTARLIK KURUMU
Dr. Faruk GÜÇLÜ
Araş. Gör. Hasan Ali GÜÇLÜ
442 sayılı Köy Kanunu Cumhuriyet Dönemi’nin en önemli kanunlarından biridir. Bazı değişikliklere uğramasına rağmen günümüze kadar varlığını koruyup gelmiştir.
Köy Kanunu’nda muhtarlara ve Köy İhtiyar Heyetine çok özel yetkiler verilmiştir. Bunları dört ana başlık altında toplarsak:
a-Salma adı altında köylüden vergi toplama yetkisi
b-İmece adı altında köy işlerinde insanları ücretsiz çalıştırma yetkisi
c-Köyde huzur ve güven ortamını sağlamak, köyde devleti temsil etmek
d-Adli mercilerin ya da şehirlerde diğer kamu birimlerinin yapması gereken bazı görevlerin ifa edilmesi şeklinde özetlemek mümkündür.
Günümüz, teknoloji çağıdır. Bu çağda, tarım toplumu olma özelliğini kaybetmemiz sebebiyle köyler boşalmıştır. Buna rağmen direnen köylere selam olsun.
Yararlı olması dileği ile.
- Açıklama
KÖY KANUNU IŞIĞINDA
KÖY-MAHALLE YÖNETİMİ VE MUHTARLIK KURUMUDr. Faruk GÜÇLÜ
Araş. Gör. Hasan Ali GÜÇLÜ442 sayılı Köy Kanunu Cumhuriyet Dönemi’nin en önemli kanunlarından biridir. Bazı değişikliklere uğramasına rağmen günümüze kadar varlığını koruyup gelmiştir.
Köy Kanunu’nda muhtarlara ve Köy İhtiyar Heyetine çok özel yetkiler verilmiştir. Bunları dört ana başlık altında toplarsak:a-Salma adı altında köylüden vergi toplama yetkisi
b-İmece adı altında köy işlerinde insanları ücretsiz çalıştırma yetkisi
c-Köyde huzur ve güven ortamını sağlamak, köyde devleti temsil etmek
d-Adli mercilerin ya da şehirlerde diğer kamu birimlerinin yapması gereken bazı görevlerin ifa edilmesi şeklinde özetlemek mümkündür.Günümüz, teknoloji çağıdır. Bu çağda, tarım toplumu olma özelliğini kaybetmemiz sebebiyle köyler boşalmıştır. Buna rağmen direnen köylere selam olsun.
Yararlı olması dileği ile.
- Taksit Seçenekleri
- Yorumlar
- Yazarın Diğer Kitapları