Tüm Zamanların En Çok Okunan Polisiye Romanları
En çok okunan polisiye romanlar genellikle konusu bakımından cinayet araştırması yapan polislerin veya kayıp kişileri arayan dedektiflerin gözünden anlatılan eserlerdendir. En iyi polisiye romanlar cinayet içeren veya kayıp kişiler içeren ve olayı araştıran karakterin gözünden anlatılan eserlerdir. Her polisiye roman aynı olacak diye bir durum söz konusu olmasa da tüm zamanların en çok okunan polisiye romanlarında durumlar böyledir.
Sürükleyici polisiye romanlar, özellikle roman okumayı seven okuyucular tarafından sıklıkla tercih edilen kitap türlerinden biridir. Sürükleyici veya kasvetli olabilecekleri gibi gerçeklere dayanılarak yazılan polisiye romanlarda mevcuttur. Genellikle sürükleyici bir yapıya sahip olan polisiye romanlar en çok tercih edilen roman türlerinden biridir. Sürükleyiciliğin yanı sıra en çok okunan polisiye romanlar için söylenebilecek bir özellikte gerilimin olmasıdır. Gerilim yaratılmasının ana sebebi kitapta işlenen hikâyede aranan kurban hakkında endişe ve merak uyandırmaktır.
Dil olarak genellikle sade bir dil yapısı kullanılarak yazılırlar. En iyi polisiye romanlarda görülen ortak özellikler vardır. Bu özellikler kitapların birbirlerine benzemesini sağlamaz. Bu konular polisiye romanların daha ilgi çekici olmasını sağlar. Okuyucunun polisiye romanın içine girerek kendisi de o olayın içindeymiş gibi hissetmesine kitapla duygusal olarak büyük bir bağ kurmasına yardımcı olur. En çok okunan polisiye romanlar okuyucuda uyandırdıkları hissiyattan dolayı olayın bir an önce çözülmesini istemesini sağlamaktadır. Bu durum sürükleyici polisiye romanların oluşmasını sağlamaktadır.
Sürükleyici olmayan polisiye romanlar genellikle çok beğenilmez nadir olarak en çok okunan polisiye romanlar içine girebilecek kalitede olur. Sürükleyicilik olmayan polisiye romanlar heyecan bakımından da eksiktir denilebilir. En iyi polisiye romanlarda hikâyenin iyi olmasının yanı sıra yazım dilinin ve anlatış biçiminin de iyi olduğu görülen kitaplardır. Polisiye romanlarda kurgulanan hikâyenin tek başına bir yeterliliği yoktur. Her kitapta anlatım dili gibi edebi özelliklerin iyi olması önemli bir detay olsa da suç ve polisiye konulu romanlarda bu konular çok daha dikkat edilmesi gereken ve okuyucunun dikkatini daha çok çeken konulardır.
En çok okunan polisiye romanlar çoğunlukla sinema ve diziye en çok uyarlanan eserler arasında yer alır. Heyecan ve sürükleyicilik kitapların dışında sinema ve dizilerde de aranan en önemli kriterlerin başında geldiğinden en iyi polisiye romanlar genellikle sinema ve dizi olarak uyarlanır. En çok okunan polisiye romanlar, en iyi dile en iyi olay örgüsüne sahip olan en iyi polisiye romanlar olmak zorunda değildir. Popüler yazarlardan çıkmış polisiye romanlarda en iyi özelliklere sahip olmasa da en çok okunan polisiye romanlar arasında gösterilebilir.
Sürükleyici polisiye romanlar, okuyucuyu kitap okumayı bırakamayacak şekilde hikâyenin içinde sürükleyerek hikâyenin devamını merak etmesini sağlamaktadır. Bu durumda okuyucular bir an önce hikâyenin içindeki olayın çözülmesini isteyerek kitabın nasıl biteceğini merak ederler ve bir yandan okurken de bu sonla ilgili düşüncelere kapılırlar. İşte bu özellik romanların sürükleyiciliğini gösterir. Sürükleyici polisiye romanlar birçok farklı özelliklerde çok iyi olmasalar da sürükleyici olmalarından dolayı en çok okunan polisiye romanlar arasına katılabilir. En iyi polisiye romanlar ve en çok okunan polisiye romanlar arasında bir bağlantı olsa da en çok okunan polisiye romanlar en iyi polisiye romanlar olmayabilir. Sürükleyici polisiye romanların en çok dikkat çeken ve yazarlar tarafından en çok dikkat edilen özellikleri sürükleyici olmasıdır.
Polisiye Romanlarda Popüler Yazarlar
Polisiye roman türlerinde ustalaşmış ve kitapları en çok okunan polisiye romanlar listesinde ve aynı şekilde en iyi polisiye romanlar listesine girmeyi başarmış çok popüler yazarlar vardır. Bu yazarlar şöyle sıralanabilir;
Edgar Alan Poe: Amerika’nın ilk büyük yazarı olarak da tanınan yazar polisiye türünde en çok okunan polisiye romanlar listesine kitaplarını sokmaya başarmış yazarlardan biridir.
Agatha Christie: Dünyanın en ünlü polisiye yazarlarının başında gelen ve bu listede adını en yukarılara yazdırmayı başarmış ilk kadın polisiye yazarıdır. 80’e yakın polisiye türünde eseri vardır. Sürükleyici polisiye romanlarda ustalaşmış kalemlerden biridir.
Arthur Conan Doyle: Çok büyük bir hayran kitlesi bulunan Sherlock Holmes karakterinin yaratıcısı olan en çok okunan polisiye romanlar listesine kitaplarını sokmayı başarmış bir yazardır. Polisiye romanlar türüne birçok eser verdiği bilinmektedir.
Dashiell Hammett: İlk eserini dedektiflik bürosunda uzun seneler çalışmasının sonucu olarak 1929 yılında yazmış ve en iyi polisiye romanlar listesine girmeyi başarmış önemli sürükleyici polisiye romanlar yazarlarından biridir. Kullanmış olduğu dil ve dedektiflerin argo konuşmalarıyla diğer polisiye romanlardan ayrılmaktadır.
Reginald Hill: Amerikalı bir yazardır. En çok okunan polisiye romanlar listesinde kitapları yer bulmayı başarmış başarılı bir polisiye roman türü yazarıdır. Romanları Türkçe’ye çevrilmiş olmasa da Dünya edebiyatında polisiye roman türünde büyük bir temsilcidir.
Dorothy L. Sayers: Polisiye roman türlerinde kitapları bulunan aynı zamanda çevirmen olan bir yazardır. Polisiye roman türünde eserleri en çok okunan polisiye romanlar listesine girmeyi başarmış eserlerdir.
Polisiye roman türünde birçok farklı yazarların kaleme aldığı bu tür dünya edebiyatında en çok sevilen roman türlerinden bir tanesidir. Çok fazla temsilcisi bulunmaktadır. Ünlü veya daha az ünlü birçok temsilciyle en çok kaleme alınan roman türlerinden biridir. Sürükleyici polisiye romanlar suç içerikli kitapların başında gelen ve en çok tercih edilen roman türlerinden olmaya uzun senelerdir devam etmektedir.
Polisiye Romanların Toplumları Anlatması
En çok okunan polisiye romanlar veya en iyi polisiye romanlar fark etmeksizin polisiye romanların ortak özellikleri genellikle gerçek Dünyada geçen ama kurgusal karakterler ve olayları anlatmasıdır. Böyle olmasıyla birlikte anlatılan toplumların birçok özelliğini ve yapısını anlatmaları gözle görülür en büyük özelliklerinden biridir. Yazarların yeniden bir toplum oluşturmasına gerek kalmadan ait oldukları toplumlardan gözlemledikleri ve bildikleri dikkat çekici özellikleri ve yaklaşımları kitaplarda karşılaşılabilecek en önemli özelliklerdendir. Kitaplarda bulunan suçlular veya suçluları yakalamaya çalışan dedektif veya polisler, içinde bulundukları toplumların birçok iyi ve kötü özelliklerini aynı zamanda insanların birçok farklı iyi ve kötü özelliklerini anlatırlar. Bu nedenle tamamen kurgu bir dünyada geçen polisiye romanların sayısı diğer sürükleyici polisiye romanlardan daha azdır.
Okunması Gereken En Önemli Polisiye Romanlar
Polisiye romanlar birçok farklı temsilciyle birçok çeşidi bulunan bir roman türüdür. En çok okunan polisiye romanlar veya en iyi polisiye romanlar olarak bir liste yapıldığında muhakkak okunması gereken kitaplar şöyle sıralanabilir;
Adam Fawer – Olasılıksız: 2005 yılında yazılmış bilim kurgu tarzında yazılmış polisiye bir kitap olarak en çok okunan polisiye romanlar listesinde kendine yer bulmuştur. En iyi roman dallarında birçok ödülün sahibi olmuş bir eserdir.
Dan Brown – Da Vinci Şifresi: 2003 yılında ilk kez basılmış ve piyasaya sürülmüş polisiye romandır. Maceranın, merakın ve gizemin doruk noktasına ulaştığı sürükleyici bir yapıya sahip olan bir romandır. Polisiye olmasıyla birlikte edebi değeri de çok yüksek olan en çok okunan polisiye romanlar listesine girmiştir. Sürükleyici polisiye romanlardan en iyilerinden bir tanesidir.
Ahmet Ümit – Bab-ı Esrar: Polisiye tarzında roman yazan en ünlü ve en başarılı Türk yazarlarımızdan biri olan Ahmet Ümit’in en iyi polisiye romanlarından biridir. 2008 yılında yayınlanmış olan kitap hemen herkes tarafından sevilmiş yorumculardan ve okuyuculardan tam not almış sürükleyici polisiye romanlardan biri olmaya başarmıştır. Okuyucuyu kurgusuyla aksiyona ve maceraya sürükleyen yapısıyla en çok okunanlar listesine girmeyi başarmıştır.
Agatha Christie – Roger Ackroyd Cinayeti: Agatha Christie’nin en ünlü polisiye romanıdır. Polisiye romanlarının en önemlilerinden bir tanesi olmayı başarmış ve İngiliz polisiye edebiyatından çıkmış en iyi polisiye romanlarından biridir. Pek çok dalda ödül kazanmayı başarmış ve okuyucular tarafından sıklıkla tercih edilerek en çok okunanlar listesinde kendine sürekli ve sağlam bir yer bulmayı başarmıştır.
Sir Arthur Conan Doyle – Akıl Oyunlarının Gölgesinde Sherlock Holmes: En ünlü polisiye roman karakteri olan Sherlock Holmes’in yaratıcısı olan yazar kitabıyla birlikte en çok okunan polisiye romanlar listesinde kendisine daimî yer bulmayı başarmıştır. Sürükleyici polisiye romanların başında gelen eser en iyi polisiye romanlardan biridir.