Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Türk Edebiyatında Kürtler - Halkkitabevi

Türk Edebiyatında Kürtler

Stok Kodu
9786055585365
Boyut
14x22
Sayfa Sayısı
282
Basım Yeri
İstanbul
Baskı
3
Basım Tarihi
2010
Resimleyen
135c1d13c20b4f5ea8828428c9b291c9
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe
9786055585365
472629
Türk Edebiyatında Kürtler
Türk Edebiyatında Kürtler
150.00

Rohat Alakom'un "Türk Edebiyatında Kürtler" adlı kitabı Avesta Yayınları arasında çıktı. Genişletilmiş ve gözden geçirilmiş üçüncü basımda "Türk Romanında Kanlı Yıllar (1980-2000)" adlı Kürt savaşını konu edinen Türkçe romanları ele alan yeni bir bölüm de bulunuyor. Martin van Bruinessen, kitaba yazdığı önsözde şu saptamalarda bulunuyor: "Rohat Alakom'un bu incelemesini okurken, Türk edebiyatında Kürtler ve

Kürdistan'a ilişkin çok ilginç bilgi ve yorumların olduğunu görürüz. Bazı konular, diğer konulara nazaran daha çok vurgulanır. Türk yazarları, politik bakımdan duyarlı olan bazı konulara karşı kör gibi görünürler. Bu inceleme, roman ve öykülerin yazıldığı zamana göre değil, konusu olan zaman ve olaylara göre tertip edilmiş. Bu yaklaşım ile araştırmacı, okuyucunun da görebileceği, sözü edilen yapıtların "kör nokta"larını veya ideolojik önyargılarını, eksiklerini sergilemeyi amaçlamaktadır.

"Kürtler üzerine yazılanlar, Batı Türkiye'nin şehirli aydın kesiminin zihniyeti ve düşün biçimini ortaya koymaktadır. Eğer Rohat Alakom'un seçtiğinden başka bir yaklaşımı ele alıp geçen yüzyıl boyunca yazılan yapıtları kronolojik olarak bir sınıflandırmaya tabi tutarsak, herhalde çok ilginç gelişmeler saptayabiliriz.
Zamanla, yeni konular kaleme alınır, eski sorunların yeni yanları vurgulanır, zorla unutulan (veya unutturulan) olaylar gittikçe toplumun bilincine döner, edebi bir anlam kazanırlar.

"Bildiğim kadar Rohat Alakom'un, Türk edebiyatı üzerine yaptığı sosyolojik-ideolojik bu inceleme, bu tür çalışmaların ilk örneğidir. Her ilk deneyim gibi, bir çalışmanın güçlü ve orijinal yönleri yanında bazı zayıf yönleri de olabilir. Ben kendim bu incelemeyi çok ilgiyle okudum. Yazarın bazı açıklamalarına başka bir yorum ile yaklaşmama rağmen incelemeyi çok yararlı buldum. Kitabın unutulan bir konuyu ele almakla Kürt tarihine değilse de, Türk düşünce tarihine önemli bir hizmet sunacağı kanısındayım."

Kapat