Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Üvercinka Dergisi Sayı: 20 Haziran 2016 - Halkkitabevi

Üvercinka Dergisi Sayı: 20 Haziran 2016

Stok Kodu
3990000032431
Boyut
28x41
Sayfa Sayısı
24
Basım Yeri
İstanbul
Baskı
1
Basım Tarihi
2016-06
Resimleyen
dabc8f4880304ffe825cdf1d07137f4c
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe
3990000032431
703052
Üvercinka Dergisi Sayı: 20 Haziran 2016
Üvercinka Dergisi Sayı: 20 Haziran 2016
28.50

Üvercinka’nın Haziran (20.) sayısında “Beden ve Zihnin Diyalektiği” başlığını taşıyan kapak yazısında Spinoza’dan günümüze beden ve ruhun kanonu değerlendirilerek, Gezi Kuşağı’nın ideolojik yöneliminde Cemal Süreya şiirinin etkisi vurgulanıyor. Derginin kapağında ayrıca Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği’nin Haydarpaşa’daki 8. Kadıköy Kitap Günleri’nden çekildiği haberi yer alıyor. Derneğin “Cemal Süreya ve Gezi Kuşağı” paneli etkinlik programında yer almayınca, Yönetim Kurulu, CSKSD olarak etkinliklerden çekildiğini açıkladı. Üvercinka’da şiirleri yayımlanan 20 şairin katıldığı Yaza Merhaba Şiir Dinletisi’ne etkinlik programında yer verilmeyişi sonucu derginin de çekildiği belirtilen açıklamanın ardından, Demirtaş Ceyhun ve Sait Maden için etkinlik başvurusuna olumsuz yanıt alan Broy Yayınevi de Kitap Günleri’ne katılmaktan vazgeçti.

Dergideki haberde, Cumhuriyet Gazetesi’nin eski yazarlarından Muzaffer Ayhan Kara, “Cumhuriyet ve demokrasi değerlerinin, aydınlanma ve laisizmin kalesi Kadıköy’de onur yazarı olarak Selim İleri’nin seçilmesi, Kadıköy’ün değerlerine saplanmış bir hançerdir” değerlendirmesine yer verdi. Kara, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Cumhuriyet’in tüzel kişiliğine, başyazarı İlhan Selçuk’a, Ankara temsilcisi Mustafa Balbay’a kumpasın kurulduğu 2008 yılında Selim İleri’nin Cumhuriyet’ten Zaman’a transfer olduğunu Kadıköy Belediye Başkanlığı bilmiyor mu? Bu bilmezlikten CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay’ın incineceğini düşünemiyor mu? Ergenekon davası için Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Ben bu davanın savcısıyım’ derken, Kılıçdaroğlu’nun ‘Ben de avukatıyım’ dediğini anımsamıyor mu? Böyle bir seçim, Kadıköylüleri incitmiştir.”

Üvercinka’nın Haziran sayısında, “Hegel’e Dönüş” tartışması Mehmet Akkaya ve Yener Orkunoğlu’nun yazılarıyla sürdürülürken; Mustafa Günay, “Bir Düşünür Olarak Cemak Süreya” yazısında çarpıcı saptamalarda bulunuyor. Koray Feyiz, “Necatigil Şiirinin Felsefesi”ni tartışırken, Mehmet Ergün, “Ahmed Arif’in İlk Şiirleri”ne dair değerlendirme yanlışlarını sergiliyor. Derginin orta sayfasında İnci Ponat, Sait Maden’i “çok yönlü bir sanatçı” olarak incelerken, Engin Turgut, Kenan Saıalioğlu’nun Temmuz Sağnakları’nı ele alıyor. Abdürrahim Sercan, şair Ece Ayhan üzerine bir anekdottan yola çıkarak tarikatların şiir ve aydınlık düşmanlığını anımsatırken; B. Sadık Albayrak, 1978 Maraş Katliamını sergileyen, İnci Aral’ın yazdığı Kıran Resimleri oyununu tartışıyor. Feyzi Çelik, Doğan Özlem sempozyumunu değerlendiren yazısında, Özlem’in Türkiye’de felsefe kavramlarının yerleşmesindeki katkılarını vurguluyor. Zühal Tekkanat ve Turgut Tan, dergide Günlük’leriyle yer alırken, Abdullah Nefes, Sevim Yazar, Mehmet Sadık Kırımlı, Seyyit Nezir, Melahat Babalık, Gürsel Caniklioğlu, Elif Sorgun, Mustafa Günay dergiye şiirleriyle katkı veriyor.

Kapat