Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi

Yeni Kitabınızı Nasıl Yayınlatabilirsiniz?

Eli kalem tutan, anlatacak bir hikâyesi veya duygularını döktüğü şiirleri olan herkes bir gün yazdıklarının yer alacağı bir kitap yayınlatmak ister. Ancak her isteyen bunu başaramayabilir. Aslında bazı ufak detaylara dikkat ettiğiniz zaman kitap bastırmak bir şans işi olmaktan çıkıyor, gerçekleştirilmesi en kolay hayallerden birisine dönüşüyor. Siz de bu konuda bir arayış içindeyseniz, yazımızda yer alan rehber sizin için de yol gösterici olacaktır.

 

Kitap Yayınlatmak Kolay Mı?

Kitap yayınlatmak ve kitap baskı süreçleri, yola ilk kez çıkacak olanlar için başlangıçta göz korkutucu olabiliyor. Hele bir de internette bilgi kirliliğine yol açan, pek çok şey söylüyormuş gibi yapıp temelde net bir bilgi akışı sunmayan içerikler yüzünden kitap yayınlatmak ya da kitap bastırmak olduğundan daha zor görünmektedir. Bu yola çıkacak olanlar için, rehberimizin başlangıcı itibarıyla ufak bir uyarı yapalım: Kitabınızı yayınlatmak ne sandığınız kadar zor ne de hayal edebileceğiniz kadar kolay. Hayatta bir şeyi elde etmek, bir amaca ulaşmak ne kadar zor veya ne kadar kolaysa; kitabınızı raflarda görmek de bir o kadar zor veya kolay. Bu tarif ile gözünüzde bir ölçüt canlanmış olacaktır.

Ancak gözünüz de korkmasın. Bazı anahtar hamleleri yapmanız, sizi kitap yayınlatmak isteyen pek çok kişiye göre birkaç adım öne taşıyacaktır.

 

Kitabınızı Bitirdikten Sonra İlk Olarak Ne Yapmalısınız?

Günler, haftalar, aylar, bazen de yıllar sonra bu süreç sona erdiğinde; yani kitabınızı yazmanız bittiğinde ilk yapmanız gereken şey aslında çok basittir. Kapağını kapatacak, bir kenara kaldıracak, biraz zaman geçtikten sonra onu tekrar baştan sona okuyacaksınız. Peki, ne kadar süre sonra? Bunun net bir cevabını vermek zor ama yazdığınız kitabı kolay kolay anımsamadığınız bir zamana kadar beklemek en doğrusu olur. Bu sayede yazdığınız satırları okurken onlarla sanki ilk kez karşılaşmış gibi hissedebilir ve yanlışlıkları, hataları daha kolay tespit edebilirsiniz.

Kendi düzeltmeniz bittikten sonra, bu alanda profesyonel olarak hizmet veren bağımsız editörlerden birisiyle anlaşarak dosyanızı tamamen ikinci bir bakışla değerlendirip tam anlamıyla yayımlanmaya hazır hâle getirebilirsiniz. Bağımsız çalışan editörlerin en iyi yönlerinden birisi de sadece kitap üzerinde editoryal hizmet vermekle kalmayıp yayın sürecinde de yol gösteren veya doğrudan yönlendiren kişiler arasında yer almalarıdır. Kitabınız için en doğru yayınevini bulup, kitap basım süreçlerinizi sizin için kolaylaştırabilecek olan profesyonel bir destek; yola çıkarken size oldukça ciddi katkı sunmuş olacaktır.  

Ancak bazı durumlarda, farklı nedenlerden dolayı bağımsız editör desteği alamayabilirsiniz. Bunun için çevrenizde gerçekten çok kitap okuduğunu bildiğiniz, gördüğünüz ve güvendiğiniz birisinin görüşlerine başvurmak da güzel bir yöntem olacaktır. Tabii, böyle bir durumda yayınevini bulmak da tamamen size kalır.

 

Doğru Yayınevini Nasıl Bulabilirsiniz?

Herhangi bir alanda yayınlanmış kitapları incelediğinizde dikkatinizi ilk çekebilecek şey, yayınevi sayısının fazlalığıdır. Kitap bastırmak için bu durum hem avantaj hem de dezavantajdır.  

Yayınevlerinin fazla olması, seçeneğin ve alternatifin de fazla olması anlamına gelir. Ancak tam ters bir pencereden bakacak olduğumuzda da yayınevleri sayıca bu kadar fazlayken başvuru dosyalarını reddetme lüksleri daha da olasıdır. Zira gelen başvurular oldukça artmakta, gönderilen kitap dosyası sayısı bazen kolay kolay sayılamayacak kadar fazlalaşmaktadır.

Kitap yayınlatmak için doğru yayınevini bulmak için yapabileceğiniz çok basit bir araştırma metodu var. Hangi türde yazdığınızı net biçimde tespit ederek, o türde en fazla yerli yazar basan yayınevlerini listeleyin. Aşk kitabı yazdıysanız aşk kitaplarını en fazla basanları, toplumcu gerçekçi şiirler yazdıysanız bu alanda şiir kitaplarını en fazla yayımlayanları araştırmanız gerekir. Siz bir şiir kitabı yazıp, portföyünde hiç şiir kitabı olmayan bir yayınevine gönderdiğiniz takdirde olumlu cevabı bırakın, cevap almanız bile ihtimal dâhilinde olmayabilir.

Benzer şekilde, eğer siz fantastik bir macera kitabı yazdıysanız; ağırlıklı olarak yabancı yazarların çeviri fantastik eserlerini yayımlayan bir yayıncı sizin için doğru adres olmaz. Sizin, yerli fantastik yazarların eserlerine kapısını açan bir yayınevi bulmanız gerekir.

 

Kitabınızın Kontrol Süreci Ne Kadar Sürer?

Her şeyi harfi harfine doğru biçimde gerçekleştirdiyseniz, hazırladığınız kitap dosyası ilgili bir veya birden çok yayıncının e-posta kutusuna veya masasına ulaştıysa bundan sonraki süreç ikiye ayrılır:

Ya yayıncınız editoryal değerlendirmeler sonucu kitap basım süreçlerinizi başlatacaktır. Bu da çoğunlukla sizden bir ücret almadan, ancak size ciddi anlamda bir telif ödemesi de yapılmadan kitap baskı işleminizin gerçekleşeceği anlamına gelir. Söz konusu süreçler, editör okumasıyla dahi en erken 6 ayı bulabilmektedir. Ardından olumlu bir dönüş olması hâlinde kitap basım sözleşmesi tarafınıza ulaştırılır ve sözleşmede işaret edilen tarih çerçevesinde baskı işlemleri gerçekleştirilir. Bu süreç ortalama bir ilâ bir buçuk yıl demektir.

Ya da yayıncınız dosyanızı okur okumaz size kitap basım sözleşmesi iletir. Bu tarz hızlı ilerleyen durumlarda kitap yayınlatmak için kitap baskı fiyatları devreye girer. Kitap yayımlatmak için belirlenmiş bir ücret vardır ve siz bu ücreti ödersiniz. Ardından en kısa zamanda kitabınız yayımlanır, raflardaki yerini alır ve online siparişlere açılır.

Bu iki yayın tipi arasında, nitelik anlamında her zaman ciddi farklılık bulunmaz. Günümüzde pek çok online kitapçıda yer alan kitapların büyük bölümü ikinci yayın grubuyla yayınlanabilmiş, okuyuculara ulaşmak için kitap bastırmak isteyen yazarların yola çıkarken ücret ödemesiyle nihai olarak basılabilmiştir.

 

Kitap Baskı Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Kitap baskı fiyatları, yayıncıdan yayıncıya farklılık gösterse de temelde belli değişkenlere dayanarak belirlenmektedir. 

  • Kitabınızın sayfa sayısı
  • İçeriğinde renkli görsel olup olmayacağı
  • Baskı döneminde güncel dolar kuru
  • Baskı döneminde kâğıt fiyatları

 

gibi faktörler, kitabın baskı fiyatlarını belirleyen etmenler arasında başta gelenleridir.



Kapat