Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Yöntem Üzerine Konuşmalar - Halkkitabevi

Yöntem Üzerine Konuşmalar

Stok Kodu
9786059317269
Boyut
14x21
Sayfa Sayısı
78
Basım Yeri
Ankara
Baskı
1
Basım Tarihi
2016-03
Resimleyen
3e0ab6e2d1e54f7dad938e62ab9cc314
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe
9786059317269
511958
Yöntem Üzerine Konuşmalar
Yöntem Üzerine Konuşmalar
73.44

Rene Descartes ; Latinceleştirilmiş: Renatus Cartesius; sıfat hali: Kartezyen, d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650), Fransız filozof, matematikçi ve yazar.

Hayatının çoğunu Hollanda'da geçirmiş olup, Modern Filozofinin Babası unvanını almıştır ve kendisini takip eden Batı felsefesi çoğunlukla onun günümüzde hala çalışılan yazılarına cevap niteliğindedir. Özellikle "İlk Felsefe Üzerine Düşünceler" hala çoğu üniversitenin felsefe bölümünde standart bir kaynak olarak kabul edilir. Descartes'ın matematiğe katkısı da aynı derecede belirgindir; uzaydaki bir noktayı bir numaralar seti olarak işaretleyebil-meyi ve cebirsel denklemleri iki boyutlu koordinat sisteminde geometrik şekiller olarak göstermeyi (ve tam tersini) sağlayan Kartezyen koordinat sistemi, ismini Descartes'tan alır. Cebir ve geometri arasında bir köprü olan, sonsuz küçükler hesabı ve analizi için elzem olan, analitik geometrinin de temellerini Descartes atmıştır. Bir deha örneği olarak tanımlanan Descartes aynı zamanda bilimsel devrimdeki anahtar kişilerden biridir. Kendisinden önceki filozofların otoritesini ve kendi algılarının kesinliğini kabul etmeyi reddetmiştir.

Felsefesinin birçok öğesi geç Aristotelesçilik, 16. Yüzyılın yeniden dirilmiş stoacılığı, içerisinde emsallerini gösterir. Descartes felsefesinde, ekollerden iki temel noktada farklılık gösterir: korporel maddenin durum ve şekil olarak ayrıldığı ve doğal fenomenlerde doğal veya ilahi herhangi jb> uç nokta olduğu kanılarına karşı çıkar. Teolojisinde, Tanrı'nın yaratma ^.§ylemindeki mutlak özgürlüğü üzerinde durur.

Descartes belki de en çok. Metot üzerine konuşmanın 4. ve Felsefenin İlkelerinin 1. bölümlerinde geçen "cogito ergo sum (düşünüyorum öyleyse varım)"şeklindeki felsefi cümlesiyle tanınır.

Kapat